Wanneer je gaat trouwen ga je op zoek naar van alle info hierover. Maar er is zoveel info wat op u afkomt en na een tijdje weet je niet meer van welk hout pijlen maken. Hier in deze blog ga ik de tradities bespreken en wat er eigenlijk achter zit of wat het betekent.

Cent in jouw schoen

Dit is een Engelse traditie, je steekt een cent in jouw linkerschoen. Of laat innaaien in jouw jurk. Dit betekend dat jullie geluk gaan krijgen en geen geldzorgen.

Bruidsuikers

Iedereen geeft nu bedankjes weg, maar vroeger was dit bruidsuikers. Deze waren verpakt per setjes van 5 en betekende geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid.

Bloemenkindjes

Dit is een taak voor de bruidskindjes, het gooien van rozenblaadjes. Dit betekent vruchtbaarheid en een kinderrijke toekomst.

Blikjes achter de auto

Dit wordt gedaan om boze geesten af te weren, toeteren wordt meestal nog eens extra gedaan.

Iets oud, iets nieuw, iets geleend en iets blauw

Het oude staat voor vroeger , het nieuwe staat voor je nieuwe leven met je aanstaande, het geleende staat voor ( van een gelukkige getrouwde vrouw )  een toekomst vol weelde en iets blauw staat voor de kleur van trouw.

Dat de bruidegom de jurk niet mag zien

Volgens de oude tradities brengt dit ongeluk. Zelfs de bruid mag niet in de spiegel kijken voor aleer ze volledig klaar is. Dit zou ook ongeluk brengen

Onderkant van de schoenen beschrijven

Dit is voor de bruid, zij schrijft alle namen van de ongetrouwde bffs ( best friends for ever ) op haar schoenzool. De naam  wat op het laatste van de avond nog het best leesbaar is de volgende bruid.

Witte duiven

Witte duiven staan voor zuiverheid, vrede en geluk. Het loslaten ervan staat symbool voor eeuwige trouw.

Weggeven van de bruid

Dit staat nu symbool voor de liefde tussen de papa en zijn dochter. Vroeger was dit eigenlijk het symbool van het wegschenken van de dochter aan de familie van de bruidegom.

Bruidsmeisjes

Vroeger werden de bruidsmeisjes extra mooi gekleed om de boze geesten af te leiden van de net iets mooiere bruid. Zo kwamen de boze geesten in de war.

Boeket gooien

Het achterover gooien van het boeket is ook een bekende traditie. De dame die het boeket opvangt zou volgens de traditie de eerstvolgende zijn wat trouwt.  Ps goeie raad, laat 2 boeketten maken. Zo kan je er 1 als aandenken houden 🙂

Kousenband werpen

Dit is hetzelfde als het boeket, maar hier gooit de bruidegom dit naar de vrijgezelle mannen. De man die deze opvangt zou als eerstvolgend trouwen.

Over de drempel dragen

De traditie wil dat de man zijn bruid over de drempel van hun voordeur draagt, wel oppassen voor het hoofd. Dit betekende dat de bruid geen boze geesten van haar ouderlijk huis meenam naar jullie nieuwe woonst.

Taart aansnijden

Deze is ook een zeer bekende het samen aansnijden van de bruidstaart. De vrouw neemt de handen van de man vast. Dit staat voor de verbondenheid en de belofte om voor elkaar te zorgen.

Zo zie je maar dat er nog vele tradities in ere worden gehouden. Dit maakt jullie trouwdag ook zo veel leuker om mee te maken.